To, co spożywamy znacząco wpływa na nasz organizm. Jeżeli starasz się zdrowo odżywiać, to niewątpliwie docenisz właściwości, które ma sok z aronii.

Aronia została sprowadzona do Polski z terenów Ameryki Północnej. W naszym klimacie nie występuje raczej w dzikich warunkach. Jedynie czasami można ją spotkać w jakimś lesie. Często spotykana jest za to uprawa tego owocu. Aronia rośnie na średniej wielkości krzewach, które ozdabiają nasze działki i ogrody.

Nie sposób się temu dziwić, gdyż aronia ma dużo cennych witamin, z grupy A,C,E i P. Ma bogate właściwości odżywcze i lecznicze. Jest również doskonałym źródłem błonnika, dlatego wspomaga również przemianę materii. Sok z aronii wykorzystywany jest zapobiegawczo i wspomagająco przy leczeniu chorób i dolegliwości, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, choroby oczu, a także zmiany nowotworowe. Aronia pomaga także zwalczać różnego rodzaju wirusy i bakterie. Dlatego warto sięgać po nią także podczas zwykłej infekcji, przeziębienia lub, kiedy pragniemy wzmocnić swoją odporność.

Owoce te zawierają antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają rozwój komórek rakowych.

aronia

Autor: Gene Selkov
Źródło: http://www.flickr.com

Na jaskrę lub zaćmę doskonale działają zawarte w aronii bioflawonoidy. Witamina C i rutyna wzmacniają natomiast odporność i pomagają wyleczyć przeziębienie i infekcje. Po sok z aronii sięgamy do spiżarni głównie zimą lub jesienią. Okazuje się jednak, że warto pić go przez cały rok . Zerwana prosto z krzaka aronia jest cierpka i gorzkawa, więc raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo. Przetwory, zrobione z wykorzystaniem aronii są jednak zaskakująco przyjemne w smaku i zdrowe. Najprościej można ugotować sok. Wystarczy włożyć owoce aronii do garnka i ugotować je z wodą i cukrem. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać również np. jabłka, wiśnie, śliwki albo pomarańcze.

Sok z aronii doskonale smakuje również w połączeniu z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir oraz goździki. Z aronii można także zrobić wino. Razem z winogronami i wanilią, aronia stworzy szlachetny i aromatyczny bukiet. Wino (zobacz: wino riesling) z aronii będzie również doskonale regulować krążenie. Wspomoże leczenie nadciśnienia, miażdżycy czy żylaków. Dobrze pomyśleć jednak również o dzieciach. Dla nich można zrobić przetwory, takie jak dżem, kisiel lub galaretka.

Dzieci uwielbiają przecież Słodycze.

Wykorzystajmy więc aronię, aby stworzyć dla swojego dziecka smaczny i za razem zdrowy deser (sklep – żywność ekologiczna). Jeśli użyjemy odrobinę sprytu, to nawet największy niejadek nie oprze się galaretce z aronii w połączeniu np. z bitą śmietaną lub lodami. Taki deser możesz bez obaw podać też gościom.