Samodzielne przygotowywanie posiłków, czyli pierwszy odpowiedni ruch na ścieżce w ustatkowane życie

Rozpoczęcie studiów w miasteczku daleko usytuowanym od teraźniejszego miejsca pobytu, bywa dla nastolatków wielkim wyzwaniem. Oprócz chodzenia na zajęcia będą zmuszeni zmierzyć się z tymi bardziej trywialnymi czynnościami: od namaczania ubrań poczynając, a na sprawunkach kończąc. Wielkim sprawdzianem samowystarczalności będzie również przygotowywanie śniadań na własną rękę.
Akademickie stołówki nie działają już tak prężnie jak jeszcze kilkanaście lat temu, a cena posiłku zamówionego w knajpie jest na tyle wygórowana, że skutecznie odstrasza studentów od konsumpcji. Wolą kupić sobie zupki w torebce albo klopsy w szklanym słoiku. Lepszym, a na pewno zdrowszym, rozstrzygnięciem będzie zgłębienie tajników sztuki przygotowywania domowych zup pieczarkowych.

gotowanie na parze
Autor: Jeff Nelson
Źródło: http://www.flickr.com
Pojęcie podstawy gotowania nie wyjaśnia tylko tak fundamentalnych czynności jak warzenie ryżu w perforowanych woreczkach z folii czy gotowanie jajek na miękko. Należy przecież nauczyć się przygotowywać pożywne, obiadowe posiłki, które dadzą energię na resztę dnia, a to bez wątpienia wymaga elementarnej znajomości przepisów kulinarnych. Jadłospis ma być różnorodny, a serwowane kolacje proste i szybkie w przygotowaniu.
Po pierwsze, należy rozpocząć od listy zakupów – świetny plan to połowa sukcesu każdego przedsięwzięcia. Jeśli zakupimy zbyt wiele surowców, to na pewno nie spożyjemy ich w terminie wydrukowanym na opakowaniu i jogurty czy szynki wylądują na śmietniku. Po drugie, konieczna okaże się znajomość trików, którymi nie tylko od święta posługują się doświadczone gospodynie domowe. Do nich trzeba zaliczyć np. taki sposób przygotowania makaronu, aby nie lepił się na talerzu albo nawet pozbycie się pomarańczowych plam na przypalonych garnków bez użycia chemii.

Następnym punktem obejmującym podstawy gotowania (najlepsza pomoc w gotowaniu – przeczytaj na ten temat) staje się poznanie oraz użycie dobrych praktyk. Wyjaśniają one zasady, dzięki którym w kuchni zawsze panuje ład, smaczne(polecamy tani kebab rzeszów) dania bywają przygotowywane punktualnie i nic się nie marnuje, nawet obierki z cytryny. Przykładem dobrej praktyki jest peklowanie świeżych śledzi tak, aby nie trzeba było ich zamrażać na obiad w następnym tygodniu.

Każdy początkujący kucharz musi pamiętać, że poznając podstawy gotowania musi jednocześnie nastawić się na kłopoty. Zawsze przecież coś się osmali, a podgrzewane mleko nie raz skipi. Nie warto jednak zrażać się niepowodzeniami, tylko ponawiać kolejne próby. W końcu trening czyni mistrzem.

Możliwość komentowania jest wyłączona.