

Jeżeli jemy olej lniany, swobodnie osiągniemy odpowiednie stosunki omega 3. A jeśli dodatkowo skonsumujemy porcję ryb parę razy w tygodniu, powinniśmy być spokojniejsi o własne zdrowie. By olej nie utracił swoich cennych własności, musi być dobrze produkowany i przechowywany (więcej informacji). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem oświetlenia zaczyna się psuć i oksydować. Olej lniany powinien posiadać płynną gęstość i być nienagannie klarowna. wchłania inne wonie, dlatego należy opakowania precyzyjnie zamykać. Oleje – szczegóły tu… – (Zdrowystragan – sklep z eko żywnością) trzeba przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się stosować do obróbki kulinarnej, wyłącznie spożywać na zimno, jako domieszka do pokarmów.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (oleje kokosowe – oferta) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, posiada zauważalny i ogromnie przyjemny koksowy aromat. W wyższej temperaturze staje się płynny. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.