Olej kokosowy, olej wyprodukowany z lnu

Len znany jest ze swych atutów już od czasów starożytnych. Współcześnie olej z nasion lnu wyciskany na zimno, użytkowany jest do celów zdrowotnych, kosmetycznych, kulinarnych. Z kolei tłoczony na gorąco, ma użycie fachowe do wyrobów farb, lakierów, pigmentów, kitu i żywic artystycznych.

Olej kokosowy
Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają oddziaływanie ochraniające otoczkę śluzową systemu pokarmowego. Tłoczony na zimno z siemienia lnianego olej lniany niesie nadzwyczaj dużo kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, iż dobra wielkość w diecie omega 3 jest w stanie być lekarstwem, także działać zapobiegawczo na wiele schorzeń połączonych z pracą mózgu, takich jak chandry, czy uciążliwości maniakalno-depresyjne, oraz schorzenie Alzheimera.

Jeżeli jemy olej lniany, swobodnie osiągniemy odpowiednie stosunki omega 3. A jeśli dodatkowo skonsumujemy porcję ryb parę razy w tygodniu, powinniśmy być spokojniejsi o własne zdrowie. By olej nie utracił swoich cennych własności, musi być dobrze produkowany i przechowywany (więcej informacji). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod działaniem oświetlenia zaczyna się psuć i oksydować.
Olej lniany powinien posiadać płynną gęstość i być nienagannie klarowna. wchłania inne wonie, dlatego należy opakowania precyzyjnie zamykać. Oleje – szczegóły tu… – (Zdrowystragan – sklep z eko żywnością) trzeba przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się stosować do obróbki kulinarnej, wyłącznie spożywać na zimno, jako domieszka do pokarmów.

Świetny olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swym właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym specyfikiem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi bowiem nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczu, ale jest wykorzystywany do tworzenia werwy i spalania kalorii.

Prezentowana na niniejszej stronie problematyka jest według Ciebie godna uwagi? Jeśli tak, to kliknij tu oraz zobacz dodatkowo więcej w opracowaniu!

Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (oleje kokosowe – oferta) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, posiada zauważalny i ogromnie przyjemny koksowy aromat. W wyższej temperaturze staje się płynny. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.

Możliwość komentowania jest wyłączona.