Jak zrobić wędliny domowego wyrobu?

Majówka to świetny czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie boczków, szynek, wytwarzanie domowych kiełbach. Jeśli dzisiaj nabędziemy kawałek pięknego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku czy kilogram łopatki, to już za 3 dni można mieć własną wyborną wędzonkę. A takowe wyroby są coraz to w wyższym stopniu popularne, bo wiemy, co spożywamy.

Domowa produkcja wędzonek. Receptura na szynkę – Mięcho na szynkę domowej roboty można przygotować w przeciągu 2-4 dni.

Otwórz serwis (https://www.disnemar.pl/)! Tam znajdziesz interesujące fakty na to zagadnienie, omówione w naszymartykule.

Do solanki trzeba użyć 10 litrów wody wcześniej zagotowanej z marynatami: pieprzem, zielem angielskim jak też kardamonem – produkcja wędzonek w firmie Nelpol. Do przestudzonego wywaru dodajemy kilogram peklosoli, łyżkę cukru jak też pięć gram nominy. Przyszykowaną solanką nastrzykujemy mięso, aby masa mięsa powiększyła się o blisko 10 -15 proc. Możemy rzecz jasna peklować inaczej, ale wtedy potrwa to co najmniej 10 -14 dni.

oferta przetworów mięsnych
Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Nastrzyknięte mięso musimy zanurzyć w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Następnie, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do otrzymania należytego zabarwienia. Musimy mieć na względzie, iż najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka będzie, gdy do palenia wykorzystujemy drewna z drzew owocowych.

Żeby sporządzić własne przetwory mięsne nie trzeba dużego wysiłku jak też dużych kosztów. Można na początek zagospodarować baryłkę z obciętym dnem. Można też zakupić wędzarkę, są już w handlu przenośne – balkonowe czy ogrodowe. A kiedy zabawa w wędzenie spodoba nam się, dobrze jest zbudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie zazwyczaj zwą entuzjaści domowych wędlin, zazwyczaj sami wznoszą wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było odpowiednio daleko od komory z mięsem, ażeby produkty rzeczywiście wędziły się, nie zaś piekły. Większa część unika również wykorzystywania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych wręcz peklosól jest czymś nieakceptowalnym. Na jedno wędzenie można zakupić gotowe zrębki z drewien owocowych, bukowych czy olchowych.


Jeśli będziemy częściej produkować domową kiełbachę bądź szynkę, warto mieć własne drewno. Olcha oraz dąb dają klasyczny bukiet zapachów jak też brązowy odcień. Jabłoń nadaje się doskonale do wędzenia drobiu. Drzewo ze śliwy najodpowiedniejsze będzie do polędwiczek jak też tłustych mięs: boczków, golonek, żeberek. Do szynek warto użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brąz oraz dającego ożywczy, lekki, owocowy zapach.

Możliwość komentowania jest wyłączona.